Kapradina aneb živá okrasa do koupelny

Kapradina aneb živá okrasa do koupelny Posted on 4.5.2023

A proč právě kapradina je ideální květinou do koupelny? Jako jedna z mála rostlin miluje vlhkost. Výhodou je, že je lze umístit jak v blízkosti, tak rovněž i dále od okna. Jestliže je budeme přihnojovat, porostou po celý rok a obdaří nás krásnými zelenými listy. Pozitivní rovněž je, že kapradiny nevyžadují tolik péče jako jiné druhy rostlin. A i když se jedná o nekvetoucí rostlinu, přesto svými listy se stává velmi zajímavou a dekorativní záležitostí.
 list kapradí
Kapradiny náleží dokonce k nejstarším rostlinám. Přínosem je, že je k dostání více druhů na výběr. Pro všechny však platí, že jim postačí opravdu málo. Vzhledem k tomu, že kapradinu umístíte do své koupelny, tímto též není třeba ani rostlinu rosit, neboť dostatek vláhy už tak je v koupelně zajištěn. Důležité je, aby rostlina měla neustále i vlhkou zeminu v květináči.
 
 
Co potřebuje kapradina pro zdárný růst?
 
Ideální teplota je okolo dvaceti až pětadvaceti stupňů, některé druhy kapradiny snesou i nižší – okolo patnácti stupňů. Kapradina potřebuje ke zdárnému růstu vzdušný substrát, tj. nejlépe směs rašeliny, zeminy, písku a perlitu. Hlavní je hlídat, aby rostlina neusychala. Jakmile rostlina začne ztrácet na intenzitě své sytě zelené barvy, jedná se o první varovný signál. Jako první pomoc kromě zalití je vhodné i osprchování rostliny. Jestliže rostlina je již více proschnutá, v tomto případě ji alespoň na dvě hodiny ponoříme do vody. Zejména v letním období je třeba dopřát rostlině vydatnou zálivku. Co se týče zálivky, je však vhodné zalévat vodou bez obsahu chloru, nejlépe dešťovou vodou nebo převařenou.
 
Při pěstování je adekvátní rovněž volit spíše menší květináč. Kapradinu je vhodné přesazovat po dvou či třech letech. Pěstování kapradiny je snadné, čímž je tak vhodnou rostlinou v rámci pěstování i pro začátečníky. A jako každá květina, což platí i pro kapradiny, nemůže být na místě, kde je průvan.
 zelená kapradina
Víte, že…?
 
Oddenky této rostliny disponují některými jedy, které mají zhoubné působení na střevní sliznici a centrální nervovou soustavu živočichů, především na červy a slimáky. Takže pokud bojujete s těmito živočichy, můžete vyzkoušet výluh z kapradiny.